Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ



Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Το oμαδικό παιχνίδι»
Στα ομαδικά αθλήματα μαθαίνεις να’ σαι έτοιμος, να συγκρατιέσαι, να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, να θυσιάζεις τις ατομικές χαρές ή προτιμήσεις για τα συμφέροντα της ομάδας. Μαθαίνεις να προσαρμόζεις τις ιδιότητές σου στις ανάγκες του συνόλου, να εκμεταλλεύεσαι, όσο μπορείς, για τη νίκη τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου. Με τη μέθοδο αυτή μπορείς μονάχα ν’ ασκηθείς για το μεγάλο παιχνίδι, αργότερα, της δημόσιας ζωής.
Για να φτάσεις στο υψηλό αυτό κορύφωμα της άσκησης, πρέπει καλά να ξέρεις τον εαυτό σου, να ξέρεις το διπλανό σου, να ξέρεις κι ολάκερη την ομάδα, όπου ανήκεις. Κι όχι μονάχα αυτό. Να ξέρεις και την αντίπαλη σου ομάδα. Να μην την περιφρονάς, να τη σπουδάζεις με αμεροληψία και σέβας, να ξέρεις καλά τις αρετές και τις δυνάμεις της, για να οργανώσεις ανάλογα κι εσύ τις αρετές και τις δυνάμεις σου και να μη χάσεις το παιχνίδι.
Κι ακόμα τούτο το σημαντικότατο, που αποτελεί το πιο κρυφό, το πιο πανανθρώπινο τέρμα του παιχνιδιού: να ξέρεις πως κι η αντίθετη ομάδα στο βάθος δεν είναι αντίμαχη, συνεργάζεται μαζί σου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε παιχνίδι.
Ό,τι αγνότατα ηθικό μπορεί να μας μάθει το παιχνίδι είναι τούτο: Ο ανώτατος σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι η νίκη, παρά πώς, από ποιους δρόμους, με ποια προπόνηση, με τι πειθαρχία, ακολουθώντας αυστηρά τους νόμους του παιχνιδιού, να μάχεσαι για τη νίκη.
Το παιχνίδι έχει νόμους. Όποιος θέλει να παίζει, οφείλει να ξέρει τους νόμους αυτούς και να τους σέβεται. Αν δεν ξέρει τους νόμους ή αν δεν θέλει να τους σέβεται, δεν είναι άξιος να λάβει μέρος στο παιχνίδι. Μέσα στον κύκλο που χαράζουν οι νόμοι είναι απόλυτα λεύτερος. Κανένας, μήτε ο βασιλιάς, έχει δικαίωμα να επέμβει. Μπορεί οι νόμοι αυτοί να είναι παλιωμένοι ή στραβοί ή αυθαίρετοι, δεν έχει σημασία. Το σπουδαίο είναι, κι αυτό γυμνάζει την ψυχή του ανθρώπου, να τους υπακούς.
Δεν πρέπει να ντρέπεσαι πως νικήθηκες. Πρέπει να ντρέπεσαι μονάχα όταν έπαιξες κακά και γι’ αυτό νικήθηκες ή –κι αυτό είναι το χειρότερο-πρέπει να ντρέπεσαι όταν νίκησες παίζοντας κακά ή άτιμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

COACHING IN GAME-XAVI PASCUAL



COACHING ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
XAVI  PASCUAL
 
Στο  δύσκολο επάγγελμα που κάνουμε με τη μεγάλη δημοσιότητα, η αξιολόγηση της δουλειάς μας συμπίπτει με την ημέρα του αγώνα. Μπορεί να έχουμε προετοιμάσει τον αγώνα πάρα πολύ καλά αλλά αυτό θα έχει μικρή σημασία αν την ημέρα του αγώνα δεν φτάσουμε στην επιτυχία. Το να  ήμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον αγώνα είναι πολύ σημαντικό αλλά το ίδιο σημαντικό είναι να έχουμε συμπεριλάβει στο game plan όλες τις παραμέτρους  του συγκεκριμένου αγώνα. Το coaching πρέπει να ξεκινάει από ένα καλό game plan.
Από τη μια μεριά πρέπει να έχουμε συνεχή έλεγχο για την καλή εκτέλεση όσων έχουμε δουλέψει τις προηγούμενες μέρες και στην επίθεση και στην άμυνα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις προσαρμογές που θα κάνει ο αντίπαλος που και αυτός έχει προετοιμαστεί για τον αγώνα.
Στο επιθετικό κομμάτι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο game plan με τα επιθετικά παιχνίδια που θα χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίοδο, να ήμαστε ξεκάθαροι τι θέλουμε να κάνουμε. Ακόμα να ξέρουμε σε ποιόν αντίπαλο πρέπει να επιτεθούμε και με ποιους παίκτες θα το κάνουμε. Οι βοηθοί πρέπει να καταλάβουν τους ρόλους τους την ημέρα του αγώνα. Τους δίνω τις αρμοδιότητες τους.
Ο 1ος βοηθός έχει αρμοδιότητα την επίθεσή μας. Δηλαδή με ποιο τρόπο αμύνονται οι αντίπαλοι μας σε κάθε δικό μας play, πως εμείς πρέπει να επιτεθούμε, και αφού γνωρίζει καλά τις λεπτομέρειες των plays μας , να σκεφτεί ποιο από όλα είναι αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο.
Ο 2ος βοηθός επικεντρώνεται στην άμυνα μας. Πως θα εκτελέσουμε τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει για αυτόν τον αγώνα, σε ποιες περιοχές πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι  ή τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καλύτερη άμυνα στο pick n roll ή σε οτιδήποτε άλλο.
Ο 3ος βοηθός  καταγράφει αυτά που παρακολουθούν οι άλλοι 2 βοηθοί, κρατάει στατιστική σε ποιες καταστάσεις πλεονεκτούμε ή μειονεκτούμε σε ποιες σκοράρουμε ή δεν σκοράρουμε. Στην άμυνα παρακολουθεί και καταγράφει από ποια κατάσταση δεχόμαστε πόντους high pick n roll, side pick n roll, 1v1 κτλ.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν καταστάσεις για τις οποίες πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί και να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε αν εμφανιστούν κατά την διάρκεια του αγώνα. Παράδειγμα έχουμε δουλέψει στην προπόνηση μια αμυντική παραλλαγή για να αντιμετωπίσουμε ένα Play, παρόλα αυτά δεχόμαστε αρκετούς πόντους, άρα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το πλάνο μας. Δηλαδή μπορούμε να παίξουμε μια ζώνη που έχουμε προετοιμάσει μετά από time out (εξαρτάται αν προηγούμαστε ή αν χάνουμε), μπορούμε να κάνουμε foul  για να προστατευτούμε ή απλώς να αλλάξουμε τον ρυθμό του αγώνα.
Εφαρμόζουμε μερικούς κανόνες κατά την διάρκεια του αγώνα.
¨Όταν έχουμε δεχθεί ένα σερί με συνέπεια να χάνουμε, φροντίζουμε να γινόμαστε πιο επιθετικοί στην άμυνα του pick n roll. Κάνουμε double team σε όλες τις καταστάσεις με σκοπό να αλλάξουμε το ρυθμό του αγώνα και να επιστρέψουμε το παιχνίδι με ένα κλέψιμο κα ι εύκολο καλάθι.
Όταν αυτό συμβαίνει στο τέλος του αγώνα πιέζουμε σε όλο το γήπεδο με double team φροντίζοντας να καλύπτουμε γρήγορα την μπάλα.
Όταν έχουμε κάνει εμείς  σερί και έχουμε άνετο προβάδισμα, προσπαθούμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χαλαρώσουμε στην άμυνα, κάνοντας αλλαγή κάθε παίκτη που είναι χαλαρός. Αν πλησιάζει το τέλος του αγώνα χρησιμοποιούμε plays μεγαλύτερης διάρκειας με στόχο να μην χάσουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Είναι συνηθισμένο όταν προηγήσαι οι παίκτες να κάνουν κακές επιλογές στην επίθεση και να χαλαρώνουν στην άμυνα, αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με ένα τρόπο αλλάζουμε τον παίκτη.
Για κάθε αγώνα έχουμε 3 ή 4 διαφορετικά play για το τέλος της κάθε περιόδου.Μπορούν να εκτελεστούν μετά από time out η όχι.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κατάσταση όταν προηγούμαστε στο τέλος του αγώνα και οι αντίπαλοι θέλουν να σταματήσουν τον αγώνα παραχωρώντας  foul. Είναι προτιμότερο αν δεχθείς καλάθι να μην πάρεις time out για να γίνει η επαναφορά από το μισό του γηπέδου, γιατί όταν έχεις όλο το γήπεδο στη διάθεση σου έχεις περισσότερο χώρο και καλύτερο έλεγχο για το ποιος παίκτης θα υποδεχθεί την μπάλα και θα δεχθεί το foul για να πάει στις βολές.
Τα time out και η διαχείριση τους είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να γνωρίζουμε κάτω από ποιές συνθήκες θα καλέσουμε time out. Εμείς προτιμάμε να παίρνουμε time out  όταν η μπάλα είναι στην κατοχή μας.
Όταν οι αντίπαλοι παίζουν ζώνη επιμένουμε οι παίκτες μας να τρέχουν . Ακόμα θέλουμε ο καλύτερος σουτερ μας να παίρνει πάντα την πρώτη κατοχή απέναντι στη ζώνη.
Άλλες σημαντικές  καταστάσεις έχουν να κάνουν με την προφορική η όχι επικοινωνία που χρησιμοποιούμαι και αυτή εξαρτάται από τον αντίπαλο, τη σημασία του αγώνα , αν παίζουμε εντός ή εκτός, και σε ποιο σημείο της αγωνιστικής  περιόδου είναι ο αγώνας.
Διαβάστε Περισσότερα »