Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

XAVI PASCUAL-GAME PHILOSOPHY (ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
  1. Πάνω από όλους είναι η ομάδα.
  2. Δεν εκτελούμε καμία άσκηση χωρίς να γνωρίζουμε γιατί το κάνουμε.
  3. Η τακτική αποτελεί βασική προτεραιότητα. Σε όλα υπάρχει ένα στοιχείο τακτικής, από την προπόνηση Φυσικής Κατάστασης μέχρι την Ατομική Τεχνική.
  4.  Όλες οι ασκήσεις έχουν σχεδιασθεί να είναι επικεντρωμένες στις συνθήκες του αγώνα.
  5. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κατανοήσετε τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη της ομάδας, αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τους αθλητές μας.
  6.  Επικοινωνήστε με τους αθλητές σας, αλλά μην μιλάτε περισσότερο από ότι πρέπει. Στη προαγωνιστική περίοδο (μεταβατική) δουλεύουμε την άμυνα και την επίθεση σε ένα γενικό πλάνο.Όταν αρχίσουν οι διοργανώσεις ξεκινάμε να δουλεύουμε εξειδικευμένα εστιάζοντας πάντα στο επόμενο αγώνα.
  7.  Βάζουμε κανόνες στην προπόνηση. Για παράδειγμα, οι αθλητές χειροκροτούν όταν είναι ευχαριστημένοι με όσα συμβαίνουν στο γήπεδο, τρέχουν όλοι να βοηθήσουν ένα συμπαίκτη τους που έχει πέσει στο παρκε κ.α. Όλοι οι κανόνες είναι σχεδιασμένοι να ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά και την ενότητα της ομάδας.

ΑΜΥΝΑ

Η άμυνα είναι ένας συνδυασμός μεταξύ της γνώσης (συγκέντρωση-νοημοσύνη) και θέλησης (φιλοδοξία-ένταση-θέληση) ως εκ τούτου οι αθλητές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας αν δεν γίνει αυτός ο συνδυασμός.
  1. Οι αθλητές πρέπει πάντα να βλέπουν την μπάλα.
  2. Η άμυνα ενώνει την ομάδα και χτίζει το αίσθημα της ομαδικότητας.
  3. Η άμυνα κερδίζει τα πρωταθλήματα.
  4. Στην άμυνα οι αθλητές πρέπει να σέβονται τους κανόνες που έχουμε θέσει για κάθε αγώνα, και όταν δεν το κάνουν πρέπει να τους το επισημαίνουμε αμέσως.
  5. Πιέζουμε την μπάλα σε όλο το γήπεδο.
  6. Δεν αμυνόμαστε σε κάθε αγώνα με τον ίδιο τρόπο, καθορίζουμε την αμυντική μας στρατηγική δίνοντας μεγαλύτερη βάση στα side and middle Pick n Rolls, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τα χαρακτηριστικά των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτά (pick n roll).
  7. Δουλεύουμε με λεπτομέρεια τις περιστροφές.
  8. Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να αλλάζουμε αμυντικές τακτικές κατά την διάρκεια του αγώνα.

ΕΠΙΘΕΣΗ

  1. Η ομάδα προσπαθεί για κάθε παίκτη να βρει μια καλή πιθανότητα για ένα σουτ έχοντας ως προτεραιότητα ένα ξεμαρκάριστο σουτ.
  2.  Όλοι οι παίκτες μας πρέπει να βλέπουν την μπάλα ακόμα και όταν κάνουν screen.
  3. Πρέπει να υπάρχουν αποστάσει και όλοι πρέπει να το σέβονται αυτό.
  4. Αντιδράμε (κίνηση)  σε κάθε ντρίμπλα ή πάσα από ένα παίκτη και κινούμαστε πάντα σε σχέση με την μπάλα την άμυνα.
  5. Γενικά πρέπει να υπάρχει αντίδραση σε κάθε διείσδυση, σε κάθε αμυντική βοήθεια και κάθε φορά που η μπάλα πηγαίνει στο low post.
  6. Ποτέ δεν κάνουμε κάτι πριν το προετοιμάσουμε πολύ καλά στην προπόνηση. Μόνο έτσι μπορούμε να πείσουμε τους παίκτες. Πρέπει να καταλαβαίνουν την διαφορά μεταξύ του σωστού και του λάθους και πιο πολύ τη διαφορά μεταξύ του καλού και του πολύ καλού.
  7. Ανάλογα με τον χρόνο που έχει απομείνει στο ρολόι, εξαρτάται και αν η απόφαση που θα πάρουμε είναι σωστή ή λάθος.
  8. Πάντα θέλουμε να παίζουμε γρήγορα στο transition game, αλλα πριν φτάσουμε στο transition θέλουμε η μπάλα να περάσει το κέντρο του γηπέδου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
  9. Μετά από κάθε ντρίπλα διείσδυσης θέλουμε ο παίκτης να πασάρει ή να σουταρει. Γενικά δεν θέλουμε ποτέ δύο επιτυχημένες ντρίπλες διείσδυσης.
  10. Γενικά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για κάθε αγωνιστική κατάσταση που θα συναντήσουμε μετά από το επιθετικό rebound.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου